Alleen vers voedsel eten is voor de meeste mensen niet vol te houden en kan zelfs schadelijk zijn. Als je te veel naar deze trend neigt, kan dat leiden tot obsessieve of restrictieve eetpatronen,” aldus gediplomeerd diëtiste Carly. Bovendien kunnen sommige mensen te ver gaan door te proberen bewerkt voedsel helemaal te vermijden – iets wat niet altijd mogelijk is.
Clean eating houdt in dat je voedsel in zijn natuurlijke staat kiest zonder toevoeging van ongezonde vetten, zouten, suikers of chemicaliën – zoals het kiezen van vlees dat niet is gedoseerd met antibiotica; of het eten van een overvloed aan fruit en groenten boordevol essentiële vitaminen, mineralen en vezelrijke voedingsstoffen.
Neem dagelijks vijf porties producten om een sterk immuunsysteem te behouden, het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, diabetes en kanker te voorkomen en het cholesterolgehalte te verlagen. Kijk naar verschillende kleuren en vormen van producten als je fruit en groenten uit verschillende regio’s kiest, omdat hun verschillende plantaardige bestanddelen voordelen bieden zoals een sterkere immuniteit, bescherming tegen hart- en vaatziekten zoals atherosclerose en kanker, en het cholesterolgehalte verlagen.
Kies bessen boven bananen voor maximale antioxidatieve voordelen voor een optimale gezondheid, en bewaar gewassen en gesneden groenten in je koelkast om gemakkelijk een voedzaam tussendoortje te pakken of een vers element toe te voegen aan ontbijtgerechten.
Houd in gedachten dat, ook al bevatten ze minder bewerkingen dan gegrilde kipnuggets, geroosterde pistachenoten, groente in zakjes, tomaten in blik en diepvriesgroenten nog steeds worden beschouwd als bewerkte voedingsmiddelen. Als je in de buurt van je supermarkt op zoek gaat naar minimaal bewerkte producten zoals die uit de diepvries en conserven, lees dan goed de etiketten om toegevoegde suikers of natrium te vermijden!