Alleen fruit en groenten eten lijkt op het eerste gezicht misschien gezond, maar jezelf beperken tot dit beperkende dieet kan een echte bedreiging vormen voor je gezondheid. Groenten en fruit bevatten vitale vitaminen, mineralen, vezels en meer dan 5.000 bioactieve stoffen die essentieel zijn voor het normaal functioneren en het algehele welzijn – zoals het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk; het ondersteunen van de gezondheid van de bloedvaten; het onderhouden van het immuunsysteem; het ondersteunen van de spijsvertering en het helpen voorkomen van bepaalde vormen van kanker.
Diëten die grotendeels uit fruit en groenten bestaan, missen belangrijke voedingsstoffen zoals proteïne, ijzer, calcium en zink – tekorten kunnen leiden tot ernstige langetermijnproblemen zoals osteoporose en rachitis bij kinderen en bloedarmoede bij volwassenen, botzwakte, spieratrofie en zwakke nagels.
Een recent onderzoek gepubliceerd in Clinical Nutrition volgde 9.000 Australiërs gedurende 30 jaar. Onderzoekers verzamelden informatie over groente- en fruitconsumptie, waargenomen stressniveaus, waargenomen symptomen van psychische aandoeningen en andere factoren. De onderzoekers ontdekten dat degenen die meer groenten en fruit aten, minder waargenomen stress rapporteerden.
De onderzoekers ontdekten dat dit zelfs gold voor vrouwen, die doorgaans hogere stressniveaus ervaren dan mannen. Ze geloven dat het beschermende effect van het eten van meer groenten en fruit veroorzaakt kan worden door verschillende factoren samen – resultaten die overeenkomen met andere onderzoeken die een verband leggen tussen weinig stress en gezonde voeding.
Het onderzoek suggereert ook dat degenen die hun fruit en groenten in hun natuurlijke staat eten (bijvoorbeeld rauwe wortelen of verse ananasschijven) een betere geestelijke gezondheid hebben dan degenen die afhankelijk zijn van ingeblikte, gekookte of bewerkte versies voor hun voeding. Het kan zijn dat het eten van voedingsmiddelen in hun oorspronkelijke staat de hersenen helpt om signalen van honger of verzadiging sneller te herkennen en adequater te reageren dan andere opties.
Groenten en fruit zijn over het algemeen caloriearme voedingsmiddelen, maar leveren toch wat koolhydraten en vetten, waardoor ze een effectieve manier zijn om extra calorieën toe te voegen en gewichtstoename te veroorzaken als ze worden gebruikt in plaats van andere calorierijke dingen in je dieet. De nationale voedingsrichtlijnen adviseren om elke dag vijf porties fruit en groenten te eten – hoewel zetmeelrijke groenten zoals maïs, aardappelen of cassave moeten worden uitgesloten.
Om hun voedingswaarde te maximaliseren, wordt het eten van fruit en groenten in verschillende vormen sterk aangeraden – van hele tot gedroogde en diepvriesproducten, sap gemaakt van een scala aan fruit en groenten en smoothies. Samen eten kan ervoor zorgen dat je een verscheidenheid aan voedselgroepen selecteert – probeer zowel thuis als op het werk maaltijden of snacks te nuttigen die alle vier de voedselgroepen bevatten!